Προσοχή! Μην επιμένετε: Δεν έχουν ποστάρει βίντεο γυμνοί Φίλοι στο Facebook

Ιούνιος 29, 2015 - Less than a minute read

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία εμφανίστηκε ξανά σε Έλληνες μέλη του Facebook ειδοποίηση για την ύπαρξη βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου, στο οποίο υποστηρίζει ότι συμμετέχουν «φίλοι» τους στο μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο, κατονομάζοντάς τους.

images

Ανάλογη επιχείρηση εξαπάτησης έχει αναφερθεί στο παρελθόν, και ιδιαίτερατον Μάρτιο του 2014 με το ίδιο λογισμικό που έγινε έκτοτε γνωστό ως Trojan.FakeFlash.A

  • ‘[user name] private video,’ ‘[user name] naked video’ ή ‘XXX private video’ με τα ονόματα των Φίλων σας στο Facebook (οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, νομίζοντας ότι θα δουν κάποιον δικό τους Φίλο στο βίντεο, έκαναν κλικ και την… πάτησαν).
  • Χμ… Τι είναι Δούρειος Ίππος;

Bασισμένο στην έκπληξη και την περιέργεια των μελών του Facebook, το trojan διαδίδεται ταχέως. Κάνοντας κλικ στην παραπομπή για να δουν τους «φίλους» τους στο βίντεο, παραπέμπονται σε μια πλαστή σελίδα του YouTube, όπου καλούνται να κατεβάσουν μια ενημέρωση για τον Flash player, γιατί το Flash «κράσαρε». Το κλικ στο Update Flash Player δίνει νέα ώθηση στο μήνυμα, αφού το κακόβουλο λογισμικό εγκαθιστά μια επέκταση στον browser με την οποία ανεβάζει post εκ μέρους του χρήστη στο Facebook και κλέβει τις φωτογραφίες του στο δίκτυο για να αναπαράγει τον εαυτό του.

Η Δίωξη κάνει λόγο για λογισμικό keylogger, που εγκαθίσταται στον υπολογιστή του θύματος και καταγράφει οτιδήποτε πληκτρολογεί ο χρήστης (π.χ. διεύθυνση δικτυακού τόπου, username και password). Σας συνιστά να ρυθμίσετε το Facebook έτσι ώστε να μην είναι εφικό να σας προσθέσουν με ετικέτα οπουδήποτε οι φίλοι σας, πριν ενημερωθείτε γι’αυτό και να μην ακολουθείτε παραπομπές με «περίεργο περιεχόμενο» ή εκείνες που δεν εμφανίζεται να οδηγούν σε κάποια γνωστή ιστοσελίδα. Πάντως, για να το διαπιστώσετε δεν χρειάζεται να κάνετε κλικ στην παραπομπή -αρκεί να μεταφέρετε τον κέρσορα πάνω από το κείμενο της παραπομπής και να κοιτάξετε στην κάτω αριστερή γωνία του προγράμματος πλοήγησης για να δείτε που θα σας οδηγήσει.

Σε κάθε περίπτωση, το tech.in.gr σας προτείνει να ενημερώσετε τους φίλους σας ότι διαδίδεται σχετικό post που τους αφορά, ώστε να ελέγξουν τον υπολογιστή τους για την ύπαρξη του Δούρειου Ίππου, ο οποίος υποθέτουμε ότι έχει συμπεριληθεί στην λίστα των ταυτοποιημένων malware που μπορεί να εντοπίσει και να αφαιρέσει το λογισμικό προστασίας του υπολογιστή του.

  • Εκτός από την πολύ επιτυχημένη αυτή πρακτική με τα βίντεο των γυμνών φίλων, μια ακόμα απάτη έχει κατορθώσει να ξεγελάσει πάρα πολλούς χρήστες του Facebook -αυτή που υπόσχεται ότι θα σας αποκαλύψει ποιος κοίταζε το προφίλ σας. Είναι αυτό που λέμε από καιρό, η Τέχνη της Εξαπάτησης.

 

Πηγή: http://tech.in.gr/

[ssba]