3 Τρόποι που το Social Media Marketing θα «Απογειώσει» το SEO και την Θέση σας στα Οργανικά Αποτελέσματα της Google

Δεκέμβριος 14, 2017 - Less than a minute read

Εκτός του να έχεις χτίσει και να δουλεύεις πάνω σε μια συγκεκριμένη στρατηγική marketing, το social media marketing χρησιμοποιείται ευρέως στην βελτιστοποίηση των μηχανών αναζήτησης.

Ένας από τους λόγους που το social media marketing έχει υιοθετηθεί από τους επαγγελματίες της Βιομηχανίας του SEO είναι το γεγονός της δραματικής επίδρασης που έχει στις μηχανές αναζήτησης.

Παρακάτω θα δείτε 3 τρόπους με τους οποίους επηρεάζεται το seo από το social media marketing.

1) Απόκτηση ποιοτικών, και με συνάφεια εισερχόμενων συνδέσμων (inbound links)

Είναι πασιφανές και δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει την σπουδαιότητα της ύπαρξης πολλαπλών εισερχόμενων συνδέσμων με υψηλή συνάφεια σε μια ιστοσελίδα. Μια επιτυχημένη καμπάνια social media marketing μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία χιλιάδων νέων εισερχόμενων συνδέσμων. Και όπως όλοι γνωρίζουμε όσο περισσότερους εισερχόμενους συνδέσμους έχει μια ιστοσελίδα τόσο μεγαλύτερη είναι και η επιρροή της στην Google και κατ’επέκταση στην σειρά κατάταξης της στις βάσεις δεδομένων της.
Η Google λοιπόν επιβραβεύει τις ιστοσελίδες με ποιοτικούς εισερχόμενους συνδέσμους και κατατάσσει τις ιστοσελίδες σε υψηλές θέσεις στην λίστα των αναζητήσεων.

Το καλύτερο απ’όλα είναι ότι η πλειοψηφία των συνδέσμων που προέρχονται από καμπάνιες social media marketing είναι οργανικοί, δεν είναι ανταποδοτικοί, αγορασμένοι και κατά παραγγελία.

2) Χρήση των Social Media σελίδων για την διαχείριση της φήμης σας

Πολλές σελίδες στα social media, ειδικότερα οι πιο δημοφιλείς, ευρετηριάζονται σε υψηλές θέλεις στις μηχανές αναζήτησης. Αυτό μπορεί να είναι ταυτόχρονα και θετικό και αρνητικό όταν συνδέεται με την διαχείριση της online φήμης σας.

Από την μία, είναι πολύ εύκολο να βγείτε στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων αξιοποιώντας αυτές τις τοποθεσίες των κοινωνικών δικτύων. Με την αύξηση του talking about των χρηστών για την επιχείρηση ή το site σας κατά θετικό τρόπο στο Digg, Facebook ή στο YouTube, μαζί με τις απαραίτητες υποστηρικτές ενέργειες seo θα έχει ως αποτέλεσμα να βρεθείτε στις πρώτες θέσεις των μηχανών αναζήτησης.

Από την άλλη αν δεν είστε προσεκτικοί, είναι πολύ εύκολο να καταστρέψετε τη φήμη σας μέσω των social media.

Γι’αυτό υπάρχουν οι ειδικοί πάνω σε ζητήματα social media advertising και brand awareness έτσι ώστε να χτίσουν ένα αποδοτικό και ασφαλές στρατηγικό πλάνο προώθησης.
Για παράδειγμα αν το όνομα της εταιρίας σου είναι «πυξίδα» και ο ανταγωνισμός πάνω στην λέξη αυτή είναι αρκετά μεγάλος, τότε θα πρέπει οι κινήσεις που θα πραγματοποιηθούν να είναι πολύ συγκεκριμένες έτσι ώστε να μην δοθεί στους χρήστες μια λάθος εντύπωση και να μπορέσει η επιχείρηση να «αποδεσμευτεί» από την συσχέτιση με το αντικείμενο της πυξίδας, του ναυτικού όρου που ίσως να μην έχει καμία σχέση με την εταιρία.

3) Ευρετηρίαση σελίδων στα social media (Facebook, Youtube…)

Έχετε μια νέα ιστοσελίδα και αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ευρετηριασμό της στις μηχανές αναζήτησης;
Αντ’ αυτού δοκιμάστε να ευρετηριάσετε μία σελίδα στα social media και να την κάνετε δημοφιλή.
Όπως ανέφερα και παραπάνω οι σελίδες στα social media networks αντιμετωπίζονται πολύ καλύτερα από τις μηχανές αναζήτησης απ’ ότι μια ιστοσελίδα.

Τα domains τους είναι πολύ πιο ισχυρά και με μερικά links που θα παραπέμπουν στην ιστοσελίδα σας, έχετε μεγάλες πιθανότητες να κατακτήσετε υψηλές θέσεις στις μηχανές αναζήτησης ακόμη και σε ανταγωνιστικά keywords.

Έτσι αν μόλις δημιουργήσατε μια ιστοσελίδα και δεν θέλετε να περιμένετε για να δείτε πότε θα ευρετηριαστεί από την Google, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να ανεβάσετε κάποια Videos στο Youtube, ή να δημιουργήσετε μια σελίδα στο Facebook ανεβάζοντας εκεί υλικό από το site σας.
Έτσι θα δημιουργήσετε μερικά πολύ ποιοτικά εισερχόμενα links τα λεγόμενα inbound links τα οποία θα προσφέρουν ένα εξαιρετικό boost στην ιστοσελίδα σας.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και μόνοι σας, υπάρχουν πολλοί λόγοι που τα social media επηρεάζουν θετικά το SEO. Στην πραγματικότητα είναι επιτακτικής σημασίας στις μέρες μας να υπάρχει μια επαγγελματική και ισχυρή παρουσία της κάθε επιχείρησης στα social media για να μπορέσει να φτάσει τους στόχους της και να κερδίσει πελάτες, αναγνωρισιμότητα αλλά και το πολυπόθητο ‘brand awareness’ μέσα από το Social Media Marketing.

Ντόκα Βασιλική | Σύμβουλος Ανάπτυξης και Τεχνολογίας
Social Media Marketing Expert
Access Point